Start a new topic

Installing 4fm driver using linux

Hi

I am currently trying to install the 4fm driver in linux. I have followed the 4FM Linux getting started guide and I successfully extracted the driver package. However when I type make, make can't find the /lib/modules/3.2.0 -4-amd64/build directory. I had a look at the makefile and this is the directory it is pointing at. If i look in the /lib/modules/3.2.0 -4-amd64/ directory there is no build folder or file. I tried removing build reference in the makefile and the file modules cannot be found. I had a quick look for this file but couldn't find it..... How can I resolve this.

Cheers,
Dave

Dear David,


These issues are common in the Linux world unfortunately. This is why 4DSP decided to only supported a small set of distribution and kernel versions. Here is a list of the distros we are supporting:


- Debian using kernel 2.6.33.7 and up.
- Redhat/CentOS 5.0 (kernel 2.6.18).
- Ubuntu 12.04 LTS (3.11.x).


It might be possible to compile the BSP on other distributions/kernels but it might be time consuming, spending a lot of time on google in order to find a solution.


The easiest results will be obtained by using one of the distribution we are supporting!


Best Regards,
Arnaud

Have you installed linux-headers-* (your verison of kernel)???

You'll need to install that package and it *should* create that diretory.


Arnaud,

I am using Debian kernal version 3.2.57-3.

Tonyku,

I installed a number of programming and build packages, but I hadn't installed linux headers. After installing linux headers the problem was solved.

Thankyou both for your advice,
David
Hi again,

I installed the driver. I only got a warning "You may need to install module-init-tools", however module-init-tools was already installed. When I ran modprobe 4fm i got an error "FATAL: Module 4fm not connected".

For your reference, I have the VP780 with an FMC126 module and all of the CPLD LEDs are off at power on.

Also the udev.rules file does not exsist in the etc/udev/rules.d folder.

Regards,
David


David,


Linux development is something different than Windows where you have to search a lot of information on the internet.


The error you get is that your kernel cannot use the driver for a reason or another or does not know that path to it.


Can you confirm you sent a depmod -a command in the shell prior to run modprobe?


As far as udev, this is changing between distributions, same comments check that on Google for detailed pointer for your given distribution; the name is generally decorated with number for priorities, etc..


I really hope that helps..


Arnaud















If udev.rules file does not exist then you need to create the files.

On the installation for the kernel module - i assume you install it with root?  (i.e. sudo make install)   

You'll need to do some of these commands:

sudo insmod 4fm.ko
sudo depmod -a
sudo modprobe 4fm

At this point it should show in the console whether it detected any devices.  the FATAL message is typically if you run it without root permissions.

If you choose not to create udev.rules, you can still run the applications but the application wlil need to run as root.


David,

Anything you need answered more on that topic? I will be closing the topic tomorrow without extra feedbacks!

Thanks,
Arnaud
This topic is being closed because the issue is considered as resolved by 4DSP. Feel free to create a new topic for any further inquiries.